skip to Main Content

Costa Rica tenuesHet was Costa Rica nog nooit eerder gelukt om zich te plaatsen voor een WK voetbal, maar in 1990 was het zover, Los Ticos gingen hun debuut maken tijdens Italia90 en daarmee was het Midden-Amerikaanse land in rep en roer. Er was natuurlijk vreugde, maar eerdere edities hadden aangetoond dat je zo’n WK niet al te licht op moet vatten. Zo werd Zaïre in 1974 met maar liefst 9-0 vernederd door Joegoslavië en deed de vertegenwoordiger van de CONCACAF, Haïti, het niet veel beter; ze scoorden nog tegen Italië, maar verloren de wedstrijd kansloos met 3-1, verloren van Argentinië met 4-1 en kregen een 7-0 oorwassing tegen Polen.

Ook in latere toernooien verging het de Latijns-Amerikaanse vertegenwoordigers niet veel beter. Mexico verloor in 1978 drie keer, waarvan de eerste wedstrijd tegen Tunesië, en droop met een doelsaldo van twee voor en twaalf tegen af. In 1982 deden er voor het eerst 24 landen mee, waarvan Honduras het redelijk deed met twee gelijke spelen, maar El Salvador wist zich tijdens dat WK tot het lachertje van het internationale voetbal te maken. Ze verloren met 10-1 van Hongarije, een record dat nog steeds staat.


Dus was Costa Rica gewaarschuwd toen ze zich voorbereiden op het WK in Italië, waar ze in een loodzware poule terechtkwamen met Brazilië, Schotland en Zweden. De Costa Ricanen speelden twee wedstrijden ‘uit’ en bedachten een briljant plan om de ‘neutrale’ en vaak Italiaanse toeschouwers voor zich te winnen.

Ze veranderden hun uittenue

Normaal speelt Costa Rica in een wit uittenue met wat zwarte elementen, maar speciaal voor Italia90 veranderden ze dit in een zwart-wit gestreept shirt met witte broek en kousen; een kopie dus van het Juventus tenue. En inderdaad, het werkte, want de tifosi op de tribunes kozen massaal de kant van de underdog die als eerbetoon het tenue van de oude dame had aangetrokken. Zeker toen ze het opnamen tegen Brazilië in het gloednieuwe Dell’Alpi van Turijn, de latere thuishaven van Juve. Die wedstrijd ging nipt verloren, maar de andere twee werden gewonnen en zo werd zelfs de tweede ronde bereikt die vrij kansloos werd verloren, 4-1 tegen Tsjecho-Slowakije in Bari.

Maar toen hadden de Costa Ricanen ook niet hun bianconeri shirts aan…

Costa Rica - Brazilie 1990

 

Facebook Comments

Gogme United

Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam, 1964). Marcel is zijn hele leven al voetbalgek, maar ook begaan met toffe kleding, muziek en zijn geliefde Amsterdam. Zijn eerste retroshirt kocht hij op de Camden Lock market in Londen, het helgele Brasil 1970 shirt is inmiddels tot op de draad versleten, maar de collectie is uitgegroeid tot een kleine honderd shirts, trainingsjacks, basketball en baseballshirts en kastenvol sportboeken.

Back To Top