skip to Main Content

DWS in 1962

Toen André Hazes in 2004 naar de eeuwige tapkasten verhuisde wist toenmalig Ajax-trainer Ronald Koeman te melden dat er een echte Ajacied was heengegaan. Het is maar goed dat Hazes dit niet meer heeft gehoord, want hij zou, zeker in zijn jonge jaren, nog liever een frambozenlimonade aan de bar bestellen dan ooit voor Ajax juichen. Hazes was van oudsher, als jongen uit een Amsterdams arbeidersnest, supporter van arbeidersclub DWS, de club die later opging in FC Amsterdam. En daarbuiten lag zijn sympathie eerder bij een andere arbeidersclub, Feyenoord, dan bij het wat chiquere Ajax. Wellicht dat hij Ajax in zijn laatste jaren wat meer volgde omdat er a) geen andere club meer was in Amsterdam en b) zijn zoon wel een Ajax-supporter is. Maar een echte Ajacied, dat was hij zeker niet.

Hazes was, zoals veel mensen uit de arbeidersbuurten, supporter van Door Wilskracht Sterk, beter bekend als DWS. In 1964 zal in huize Hazes aan de Gerard Doustraat ongetwijfeld de vlag zal zijn uitgehangen want  DWS werd in dat jaar kampioen van Nederland. En dat direct in het eerste jaar na de promotie. Stadsgenoot Ajax werd op een straatlengte achterstand vijfde. Leuk triviaal feitje: DWS was de laatste kampioen die geen rood in de clubkleuren heeft.

Er bestaat een prachtige elftalfoto van DWS die is genomen in de Haarlemmerbuurt, in de Buiten Oranjestraat, om de hoek bij de Spaarndammerbuurt, waar de club vandaan kwam. De jongens staan midden in de natgeregende straat. Er staan op de foto langs de zijkanten allemaal nieuwsgierige buurtkinderen en voorbijgangers te kijken hoe DWS daar staat te poseren. Tante Toos hangt uit een raam, een waslijntje kleding wappert vrolijk in de wind en er staan een paar prachtige oldtimers staan in de straat. Zo mooi worden elftalfoto’s nooit meer. (lees door onder de foto)

DWS jeugd met Gullit en Rijkaard

Of de prachtige elftalfoto van een jeugdteam uit de jaren zeventig waar twee latere Europees kampioenen letterlijk met kop en schouders bovenuit steken: Ruud Gullit en Frank Rijkaard

Het is dus een club met een roemrijke geschiedenis. De proftak ging in 1972 op in FC Amsterdam en dat ging in 1982 weer ter ziele. De amateurtak speelt dit seizoen in de tweede klasse nadat het afgelopen seizoen na promotie naar de derde klasse gelijk kampioen werd. Zo herhaalt de geschiedenis zich toch weer een beetje.

COPA heeft een prachtige replica gemaakt van het DWS-shirt met lange mouwen uit het seizoen 1970/1971, een seizoen waarin DWS een anonieme twaalfde plaats behaalde, alvorens de club twee seizoenen later opging in FC Amsterdam. Een shirt waar Amsterdamse helden als Jan Jongbloed, Rob Bianchi, Frans Geurtsen en natuurlijk Frits Flinkevleugel in speelden. Van je hoempa hoempa DWS!

DWS retroshirt

Facebook Comments

Rodzooi

Rodney Rijsdijk (1977), alias Rodzooi. Gewezen rechtsbuiten met twee linkervoeten. Schrijft al jaren over zijn leven als voetbalsupporter, Amsterdammer, barman, postbode en levensgenieter.

Back To Top