skip to Main Content

FC-Amsterdam-fotoexpositie-Hans-Heus

Sinds 14 januari 2018 is er middenin de Amsterdamse staatsliedenbuurt, bij Piet de Gruyter, een geweldige foto-expositie te zien van de roemruchte fotograaf Hans Heus. Het onderwerp van de expositie zijn de ‘Lieverdjes’, ofwel de roemruchte Amsterdamse volksclub FC Amsterdam dat van 1972 tot 1982 in de Eredivisie en later Eerste divisie speelde.

De club was een fusie van de clubs DWS (Amsterdam West) en Blauw-Wit (Amsterdam Zuid) en werd later aangevuld met spelers van De Volewijckers uit Amsterdam Noord. Helaas was er ook een club uit Amsterdam Oost, die juist in de jaren zeer succesvol was en is Amsterdam toch een mindere voetbalstad dan bijvoorbeeld Rotterdam.

Maar wat blijft zijn de prachtige herinneringen aan de Lieverdjes die met een hoop humor zich staande hield. Spelers als Frits Flinkevleugel, Nico Jansen en Jan Jongbloed waren altijd in voor een geintje dat vaak uitdraaide in een portie onvervalste Amsterdamse humor waar menigeen het moest ontgelden. Berucht zijn de verhalen over de derde helft in het spelershome of Flinkevleugel die vlak voor een competitiewedstrijd gekleed in sinterklaas pak de kleedkamer instapte.

Maar er waren ook successen, Ajax en Feyenoord werden in eigen huis verslagen en zelfs het roemruchte Inter werd uitgeschakeld, een prestatie die werd gevierd in het bad van het San Siro stadion, een luxe die de heren in het eigen Olympisch stadion niet kenden. Het gerucht gaat dan ook dat het precies vijf minuten duurde voordat er een drol boven kwam drijven…

De foto-expositie van Hans Heus is te zien in café-restaurant Piet de Gruyter op het Van Limburg-Stirumplein. Tram 10 stopt voor de deur, maar als je vanaf Amsterdam CS komt, ga dan eerst naar de COPA Store en pak dan bus 21. Een voorproefje van de expositie staat op de site van NRC.

Materiaalman Jantje Wieseman FC Amsterdam

Materiaalman Jantje Wieseman van FC Amsterdam – foto: Hans Heus

Facebook Comments

Studio Retro

Studio Retro is een initiatief van Gogme United, Rodzooi en MotherSoccer. Doel van deze site is om mooie verhalen te combineren met nieuws over retro sportkleding, toffe accessoires en nog veel meer...

Back To Top