skip to Main Content

In 2008 maakte ik met een vriend een prachtige treinreis door Groot Brittannië. Vanaf Bangor in Wales, nabij het pittoreske plaatsje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch naar Chester, net over de grens in Engeland en vanaf daar door naar de stad die je in het Nederlands letterlijk kunt vertalen als ‘Leverzwembad’, Liverpool. Wie Liverpool zegt, zegt The Beatles, Steven Gerrard en You’ll Never Walk Alone.

En Ian Rush natuurlijk. Op het moment dat wij die reis maakten besefte ik me dat we eigenlijk de carrière van Ian Rush aan het nareizen waren, althans het eerste deel. Van een klein plaatsje in Wales, Rush (van 1961) kwam van vlakbij Bangor uit St. Asaphs door naar Chester. Daar begon Ian Rush in 1978 in de krochten van het Engelse profvoetbal bij Chester City. De jonge Welshman scoorde er lustig op los en dat bleef niet onopgemerkt bij het grote Liverpool. In zijn eerste seizoen speelde hij niet veel, maar in zijn tweede seizoen veroverde hij een basisplaats en werd hij een belangrijke speler van het Liverpool FC dat in de eerste helft van de jaren tachtig een van de grootheersers op de Europese velden was. Kampioenschappen in 1982, 1983, 1984 en 1986, de Europacup 1 in 1981 en 1984 en nog een rits aan Communityshields en een FA-cup. De club was een ware prijzenveelvraat in die tijd, in schril contrast tot de huidige tijd.

Scoor nu je Liverpool FC retroshirt in de Studio Retro winkel!

Na zeven succesvolle jaren vol prijzen en goals besloot Rush het maar eens in Italië te proberen, bij Juventus. Dat werd geen doorslaand succes. Terwijl iets verderop in Milaan de Hollandse tulpen tot volle bloei kwamen dreigde de roos die de carrière van Ian Rush tot dan toe was te verwelken. Hij kwam niet verder dan een schamele zeven goals in bijna dertig wedstrijden. Rush was niet gelukkig in Turijn en keerde terug naar zijn grote liefde Liverpool. In het vertrouwde rode shirt deed Rush wat hij altijd in dat shirt deed: goals maken. Dat deed hij nog acht jaar lang. In 1996 besefte Rush dat hij niet meer mee kon op topniveau en hij bouwde, met weinig succes, af bij Newcastle United, Sheffield United, Wrexham City en Sydney Olympic. Het scoren van veel goals leek bij hem exclusief te zijn weggelegd voor Liverpool. In 2000 hing hij de kicksen definitief aan de wilgen.

De laatste keer dat Ian Rush kampioen werd met ‘zijn’ Liverpool was in 1990. Dat was ook tevens voor de club de laatste keer. Na dertig jaar geen kampioenschap is het rode deel van Liverpool dus best ‘in a rush’ om eindelijk weer eens kampioen te worden.

Van Basten-Rush-Claesen Goudenschoen 1984

Het is 1984, Ian Rush wint de gouden schoen als topscorer van Europa. Van Basten en Claesen werden tweede en derde.

Facebook Comments

Rodzooi

Rodney Rijsdijk (1977), alias Rodzooi. Gewezen rechtsbuiten met twee linkervoeten. Schrijft al jaren over zijn leven als voetbalsupporter, Amsterdammer, barman, postbode en levensgenieter.

Back To Top