skip to Main Content

Santos De KlassiekerZondag staat de enige echte Klassieker in de Nederlandse voetbalcompetitie weer op het programma: Feyenoord-Ajax. Een wedstrijd die menig hart al dagen sneller doet kloppen, want hoe goed of slecht het ook gaat met de grootste clubs uit Amsterdam en Rotterdam, de klassieker is een wedstrijd op zich. Dat verklaart dan ook direct waarom het prachtige voetbalmagazine Santos de meest recente editie volledig aan deze tweestrijd heeft gewijd.

Eén van de artikelen is geschreven door Sjoerd Mossou en behandelt de tenues van beide clubs, tenues die heel herkenbaar zijn en tot in alle uithoeken van de wereld bekend zijn. Het gaat in dit stuk over het ontstaan van de tenues, er komen een aantal verzamelaars en ‘voetbalshirtjespuristen’ aan het woord en de meest iconische shirts komen aan bod. Zo lezen we dat Ajax oorspronkelijk in een rood-wit gestreept shirt speelde, dat werd ingeruild toen de Amsterdammers in de hoogste klasse gingen spelen waar Sparta ook actief was. Reden genoeg dus om een ander tenue te kiezen dat al snel was gevonden, want een aantal leden waren overgekomen van de Amsterdamse omnisportvereniging VVV (Veni, Vidi, Vici) en die club speelde in het inmiddels wereldberoemde witte shirt met de rode baan. In de jaren ’70 veranderde Ajax nog een belangrijk detail toen de zwarte kousen met rood-witte omslag, zoals Feyenoord ze nog steeds draagt, ingewisseld voor witte met een rode omslag. Het shirt met de brede baan is een typisch Nederlands ontwerp, want er zijn meer clubs die een variant hiervan dragen; Go Ahead Eagles, IJsselmeervogels en FC Hilversum bijvoorbeeld.

Het Feyenoord shirt, met de twee gekleurde vlakken en contrasterende mouwen, was een meer Brits ontwerp en eentje die je aan het begin van de vorige eeuw wel meer zag. Het zogenoemde ‘harlequin-ontwerp’ zie je bij Engelse voetbalclubs, denk aan Blackburn Rovers, maar werd ook veel gedragen door rugbyclubs, bij cricket en door jockeys. Dit ontwerp kom je tegenwoordig nog steeds tegen bij een aantal Europese clubs, terwijl het shirt met de brede baan niet of nauwelijks voorkomt buiten Nederland.

Uiteraard gaat het stuk ook over de gigantische rij aan uitshirts, want doordat een hoop Nederlandse clubs in rood en wit (en zwart) spelen moet er regelmatig voor een ander tenue worden gekozen. Twee van die uitshirts zijn tegenwoordig honderden euro’s waard, het gele Gouden Gids shirt van Feyenoord en het rood-wit-blauwe ‘testbeeld-shirt’ van Ajax. Beide shirts zijn een veelvoud waard van ieder denkbaar thuisshirt, hoewel Ajax een paar Europese finales heeft gespeeld in hele speciale thuisshirts. In 1972 werd een shirt van le Coq Sportif gedragen met een ultra smalle rode baan en in 1987 en 1988 bleek kledingsponsor Kappa niet in staat om tenues te leveren zonder reclame en werden er shirts van Robey gedragen waar het Kappa logo werd opgenaaid.

Feyenoord heeft ooit in thuisshirts gespeeld waarin de rood-witte kleuren waren omgedraaid, dus het rode vlak rechts en het witte links. Een onoplettende bestuurder had ze verkeerd besteld en zadelde de club met een flinke kostenpost op omdat er – na ontdekking – in allerijl nieuwe shirts werden besteld. De foute shirts zijn vervolgens weggegooid en dat is achteraf natuurlijk doodzonde, want deze waren misschien de meest gewilde collectors-items ooit geworden.

Tegenwoordig heeft COPA Football een prachtige collectie Feyenoord retroshirts en trainingsjacks gemaakt, iets waar menig Ajaxfan jaloers op is, want  Adidas heeft hier bij de Amsterdammers een stokje voor gestoken. Tijd voor een andere kledingsponsor dus als je het mij vraagt.

Een paar foto’s uit Santos Magazine, dat je overigens nog steeds verkrijgbaar is:

Wat is jouw favoriete Klassieker shirt? En waarom? Vertel het in de comments hieronder:

 

Facebook Comments

Gogme United

Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam, 1964). Marcel is zijn hele leven al voetbalgek, maar ook begaan met toffe kleding, muziek en zijn geliefde Amsterdam. Zijn eerste retroshirt kocht hij op de Camden Lock market in Londen, het helgele Brasil 1970 shirt is inmiddels tot op de draad versleten, maar de collectie is uitgegroeid tot een kleine honderd shirts, trainingsjacks, basketball en baseballshirts en kastenvol sportboeken.

Back To Top