skip to Main Content

Nottingham Forest - Southamption

Een blik op de ranglijst van het Championship, het tweede niveau van Engeland, leert dat Nottingham Forest op dit moment negende staat. Een anoniem muurbloempje. Ze zullen niet promoveren, maar ook niet degraderen. Forest hobbelt mee. Zoals de club al jaren op dit niveau mee hobbelt.  In 1997/1998 klommen ‘The Tricky Trees’, mede door 29 goals van Pierre van Hooijdonk, nog op naar het klatergoud van de Premier League, maar daar tuimelden ze in de volgende jaargang ook met vliegende vaart, als nummer laatst, weer uit. Dat was tot dusverre het laatste seizoen in de Premier League.

Hoe anders ging dat in de jaren zeventig. Toen Forest in 1974 op Tweede Kerstdag (Boxing Day in Engeland) verloor van stadsgenoot en aartsrivaal Notts County moest het roer om. De Schotse trainer Allan Brown werd de laan uitgestuurd en in zijn plaats kwam Brian Clough. Wat volgde is een mooie en unieke geschiedenis.

De club promoveerde in 1977 vanuit de Second Division (zoal het tweede niveau toen heette) naar de First Division (de voorloper van de Premier League). Forest werd in 1978, als promovendus, direct landskampioen. Dat heeft geen club in Engeland daarna nog gepresteerd. Doordat de club kampioen werd mocht het in het seizoen 1978/1979 meedoen aan de Europacup voor landskampioenen, ofwel de Europacup 1, de voorloper van de Champions League. In de eerste ronde werd Forest gekoppeld aan bekerhouder en topfavoriet Liverpool, maar de ploeg van Clough hield stand en versloeg de reds en baande zich een weg naar de finale in München, waarin het won van een andere verrassende finalist: Malmö FF.

Kampioen werd Forest dat jaar niet, maar ze mochten als bekerhouder in het volgende seizoen wederom meedoen aan het Europacup 1-toernooi. En jawel, die wonnen ze ook weer. Dit keer door HSV in de finale te verslaan. Landskampioen werd de club nooit meer. Daarmee is Nottingham de enige club die vaker de Europacup 1 won dan dat ze landskampioen werden.

Na die korte maar hevige prijzenregen brak de grote droogte aan. Forest zou, behoudens twee League Cups, geen grote prijzen meer winnen en vervult inmiddels al jaren een onopvallende rol in het Engelse profvoetbal.

COPA heeft, opdat wij de unieke prestatie van deze club nooit vergeten, een serie van prachtige retroshirts uitgebracht. De Europese finaleshirts uit 1979 en 1980 en het shirt waarin de League Cup in 1989 werd veroverd. Drie nieuwe parels in die toch al indrukwekkende sieradenwinkel aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam, maar natuurlijk ook gewoon online te bestellen!

Nottinham Forest Party

Facebook Comments

Rodzooi

Rodney Rijsdijk (1977), alias Rodzooi. Gewezen rechtsbuiten met twee linkervoeten. Schrijft al jaren over zijn leven als voetbalsupporter, Amsterdammer, barman, postbode en levensgenieter.

Back To Top