skip to Main Content

FC-Wageningen-DS79-1983

FC Wageningen – DS’79. Eindstand 4 – 4. Het regende doelpunten. Cor Lems , de kaartenpakker van DS’79, kreeg een gele kaart. Dezelfde kleur van de prachtige tricots die de Schapenkoppen aanhadden dat seizoen. Met FC Wageningen en DS’79 hebben we twee namen van clubs die nostalgie oproepen. Maar wie kent het merk Admiral nog? Admiral was het eerste bedrijf dat werkte met logo’s en unieke ontwerpen van shirts. DS’79 strijd op het modderige veld van de Wageningse Berg in de shirts van het genoemde merk. Het is 6 maart van het jaar 1983. De Dordtenaren laten een overwinning uit handen glippen. Na een 1 – 3 achterstand vochten de Wageningers zich naar een 4 – 3 voorsprong. 2.500 toeschouwers zagen een spectaculair voetbalgevecht dat eindigde in een gelijkspel. In het jaar 1983 won DS’79 het kampioenschap in de Eerste Divisie. Een van de spaarzame succesjaren van de club uit de Merwestad. FC Den Haag, Veendam, SVV, SC Heerenveen, en zelfs Vitesse zag alleen de hielen van DS’79.

Vorig seizoen ben ik bezig geweest om het ware gezicht van de Schapenkoppen van FC Dordrecht in beeld te brengen door middel van een boek. Mijn geesteskind ‘De republiek wordt uitgeroepen’ zag het levenslicht in het begin van oktober. Als de dank voor alle hulp breng ik nu een exemplaar bij de archivaris van FC Dordrecht. De vraag aan Gerard, de archivaris, om een aantal pronkstukken uit het Dordrechtarchief klaar te leggen om door te neuzen, wordt heel serieus opgepakt. Bij binnenkomst zie ik dat de tafel is gevuld. Programmaboekjes, vaantjes en andere prullaria komen mijn gezichtsveld binnen. De dozen op de grond wekken bij mij meer interesse. In die plastic opbergdozen zie ik stapels oude voetbalshirts. Shirts van vervlogen tijden. Een prachtig rood exemplaar met een witte kraag van D.F.C., de voorloper van FC Dordrecht, wordt uit het plastic gehaald. Daarnaast zie ik ook het gele shirt van het merk Admiral liggen. Het shirt stamt uit de periode dat FC Dordrecht door het leven ging als Drechtsteden’79. De club wijzigde nog een aantal keer van naam en tevens van kledingmerk. Het merk Admiral bestaat nog steeds. Een Admiraal is één van de hoogste militaire rangen in de zeevaart. Om die reden is het logo van Admiral een militair embleem met strepen. DS’79 wist zich de hoogste in rang te wanen in het jaar 1983. Het was het eerste kampioenschap van de club na de splitsing met moederclub D.F.C.  in 1972.

ADMIRAL

In 1914 werd de merknaam Admiral bedacht door het bedrijf Cook & Hurst Ltd. Notabene als trademark voor ondergoed. Pas in 1966, waarin Engeland gastheer was van het wereldkampioenschap voetbal, werd Admiral een sportmerk. De populariteit van de voetbalsport groeide na de overwinning van de Engelsen. Leeds United werd een aantal jaren later de eerste club die met kleding van Admiral het veld betrad. Het mag dan ook geen verassing zijn dat Leeds United meteen kampioen werd van de hoogste Engelse afdeling. Zo mijmerend door de stapel shirts vraag ik mij af of FC Dordrecht volgend seizoen Admiral niet kan benaderen. Het is een garantie voor een kampioenschap.

DS79-Admiral-shirts

Dit stuk is geschreven door Pieterjan Geneuglijk van De Publiekswissel en Gerard van den Houten van Woodsport.

Heb je ook een artikel over je favoriete sport, kleding, accessoire of een ander mooi retro verhaal? Neem contact met ons op en we plaatsen het.

Facebook Comments

Studio Retro

Studio Retro is een initiatief van Gogme United, Rodzooi en MotherSoccer. Doel van deze site is om mooie verhalen te combineren met nieuws over retro sportkleding, toffe accessoires en nog veel meer...

Back To Top