skip to Main Content

Het WK voetbal van 2018 staat op het punt van beginnen en hoewel ‘we’ niet meedoen belooft het voor de voetballiefhebbers een prachtig toernooi te worden, er zijn namelijk een hoop favorieten en grote kanshebbers, tussen dat geweld had Oranje sowieso geen schijn van kans gehad. Hoewel, dat dachten we vier jaar geleden ook en toen werden we toch mooi derde. En als we Sjoerd Mossou mogen geloven gebeurde dit ook nog eens in het mooiste shirt dan Nederland heeft gedragen:

Het mooiste Nederlands elftal-shirt in de moderne tijd.

Deze uitspraak deed Sjoerd in een artikel in het AD waarin hij de mooiste WK-shirts aller tijden benoemt en we moeten hem groot gelijk geven, maar over de keuze van het mooiste shirt van Oranje hebben we toch onze twijfels. En dus vragen we onze lezers ons te vertellen welk Oranje WK shirt het mooiste was en waarom. Reageren doe je onder dit bericht of op onze social media kanalen.

Nederland heeft sinds de oorlog acht keer meegedaan aan het WK, drie keer speelden ze de finale, twee keer de wedstrijd om de derde plaats en slechts twee keer werden ze al in de tweede ronde uitgeschakeld. Drie toernooien was Adidas de sponsor, gevolgd door Lotto in 1994, waarna NIKE de kledingsponsor is.

Een korte geschiedenis van het Oranje WK shirt

Nederlandse-WK-shirtsHet tenue van 1974 en 1978 lijkt redelijk veel op elkaar, hoewel de mouwen in 1978 meestal lang waren in verband met de Argentijnse winter. In 1974 was Cruijff nog de enige die had bedongen om met slechts twee strepen op zijn shirt te spelen, waren dat in 1978 meerdere spelers; de gebroeders Van de Kerkhof en Dick Nanninga bijvoorbeeld. In 1974 speelde Oranje af en toe met zwarte broeken en één wedstrijd geheel in wit. In 1978 zagen we voor het eerst oranje broeken en een wit uitshirt.

Het WK van 1990 speelde Nederland wederom in Adidas, maar was het design in vergelijking met het gewonnen EK van 1988 behoorlijk saai, witte boord, strepen en broeken. Ook hier werd het witte shirt met oranje broek als uittenue gebruikt, een traditie die werd voorgezet tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Toen was het Italiaanse Lotto kledingsponsor en zagen we voor het eerst een ingeweven leeuw in het shirt en boorden die waren afgewerkt met de Nederlandse driekleur. Ook tijdens dit toernooi was het uittenue wit-oranje.


Vanaf het WK van 1998 was NIKE verantwoordelijk voor de kleding en zagen we een shirt dat was afgezet met zwarte en witte elementen, de broeken waren wit en het uit-tenue blauw met oranje. Tijdens het WK van 2006 in Duitsland werd er in volledig oranje tenues gespeeld, totdat het uittenue in de achtste finales uit de tas werd gehaald. Nederland werd die avond in een wit shirt met rood-witte diagonale band en blauwe broeken uitgeschakeld door Portugal.

Het WK van 2010 haalde Oranje de finale tegen Spanje, waar het -net als in de halve finale- volledig in het oranje speelde. De wedstrijden ervoor speelde men in oranje shirt en zwarte broeken, op een ‘uitwedstrijd’ tegen Kameroen na, toen werd er wederom in een wit-blauw uittenue gespeeld. Ditmaal met een rood-witte baan in v-vorm over het witte shirt.

Het laatste WK in Brazilië speelde Nederland dus in dat puur oranje shirt, zonder strepen of andere tierlantijnen dus. De broeken waren wit of oranje, ook zonder strepen. Het uittenue was volledig blauw, met donkere elementen en werd vooral iconisch door de 5-1 overwinning tegen Spanje, maar werd ook in de wedstrijden tegen Australië en Brazilië gebruikt.

Wat is jouw favoriete Oranje WK-shirt?

Op welk WK droeg Nederland het mooiste shirt? Waarom? Heeft het met resultaten te maken? Of de combinatie thuis- en uittenue? Witte broeken, zwarte of oranje?

Geef hieronder je mening, of laat het ons weten op Facebook, Twitter of Instagram.

de prachtige afbeeldingen van de oranje tenues komen van het Switchimage Project.

Facebook Comments
Back To Top