skip to Main Content

En toen was er natuurlijk Napoli. Diego Maradona. De meest fotogenieke ploeg ooit, met de meest fotogenieke voetballer, in de meest fotogenieke tijd, in het meest fotogenieke shirt ooit. Eerst Cirio, toen Buitoni, toen Mars.

Elke foto van Maradona tussen pakweg 1985 en 1990 is schitterend van kleur. Het blauw van Napoli lijkt met de fototechnieken van destijds alleen nog maar blauwer. Dit was vóór de Instagram-tijd, filters bestonden nog niet. Het lijkt zo mooi dat het gefilterd is, maar het is juist allemaal ongefilterd.

Ondanks het Milan van Van Basten en Gullit, met die shirts van Mediolanum en Kappa/Adidas, heb ik altijd een fetisj gehad voor het Ennerre-shirt van Napoli en Maradona. Je kon het nergens krijgen: dat vergrootte de mythe alleen maar. Easyjet bestond nog niet. Geen Nederlander kwam ooit in Napels.

Mijn eerste Napoli-shirt ooit kocht ik dankzij eBay. Een nepper. Omdat Ennerre in de jaren ’90 failliet ging, is het vrij gemakkelijk om ze risicoloos na te maken. Op internet wemelt het van de bootlegs. Het verschil zit hem in de details, maar in belangrijke details. Bovenal in de stof. En in het rugnummer. Een echt Ennerre-rugnummer is op de rug gestikt met een soort zizagpatroontje.

Sjoerd Mossou over Napoli

Ik heb er thuis nog een aantal, ook met Buitoni. Soms dankzij eBay, soms via via. Op een gegeven moment wilde ik elk Napoli-shirt van Ennerre hebben. Maradona is ultiem natuurlijk, maar de mooiste vind ik het shirt dat van Antonio Careca is geweest, de Braziliaanse gangsterspits met nummer 9. Het is een uniek shirt, gedragen in de voorbereiding op het seizoen 1988/89, toen Napoli een tournee maakte door Japan. Mars was net de nieuwe sponsor, maar vlak voor vertrek waren de nieuwe shirts nog niet klaar. Daarom pakte de materiaalman van Napoli de oude shirts met Buitoni erop, en streek het Mars embleem er gewoon overheen. Dit shirt droeg Careca alleen op die tournee in Japan, in twee oefenwedstrijden, Italië-kenner Jurriaan van Wessem heeft het ooit tot in detail voor me uitgezocht.Het slaat nergens op, masturberen op voetbalshirtjes, maar als je het dan toch doet, dan maar op Ennerre. Het merk bestaat sinds november 2017 weer officieel trouwens. Het is verkocht aan een Japanse modeontwerper, die er superdure, heel moeilijke streetwear van heeft gemaakt, voorlopig niet te koop in Purmerend, Barendrecht of Nieuwegein.

Gelukkig maar.

Dit is het laatste deel van het tweeluik van Sjoerd Mossou over Italiaanse voetbalmode, in het eerste kwam Ennerre ook al aan bod en nam Sjoerd ons ook mee naar AS Roma en Pouchain, Fiorentina en Sampdoria, maar ook naar het Feyenoord van 2002, dat er ondanks Kappa uitzag als een amateurteam uit Barendrecht.

Napoli Ennerre

Facebook Comments

Studio Retro

Studio Retro is een initiatief van Gogme United, Rodzooi en MotherSoccer. Doel van deze site is om mooie verhalen te combineren met nieuws over retro sportkleding, toffe accessoires en nog veel meer...

Back To Top