skip to Main Content

De bestbezochte voetbalwedstrijd ooit in Nederland? Dat is niet een editie van De Klassieker of een wedstrijd van het Nederlands Elftal. Dat ligt voor de hand. Nee, de bestbezochte wedstrijd ooit in Nederland is, je kunt het je nu niet meer voorstellen, SVV uit Schiedam tegen het Heerenveen van Abe Lenstra in 1949. De kampioenswedstrijd van de Schiedammers was verplaatst naar De Kuip in het naburige Rotterdam omdat het eigen terrein aan de Havendijk toch iets te klein was voor de belangstelling. Liefst 69.300 mensen vonden een plaats. Tot op de dag van vandaag staat dat record. SVV won in die verpletterende ambiance met 3-1 en mocht zich daardoor voor de eerste en enige keer in de geschiedenis tot landskampioen kronen.

In 1964 verhuisde de club van de Havendijk naar het fonkelnieuwe Sportpark Harga, alwaar SVV nog een kleine drie decennia een tumultueus bestaan in het betaald voetbal zou leiden. Vanaf 1997 ging SVV samen met SMC als SVVSMC. Nog altijd spelend op Harga. In 2000 werd er nog gepromoveerd naar de Hoofdklasse, maar vandaar uit daalde de fusieclub langzaam maar zeker weer af naar de vierde klasse.

Een gefortuneerde sponsor en oud-lid van SVV kon het in 2011 niet meer aanzien. Hij nam alle financiële consequenties op zich als de naam SVV en het befaamde rood-groene shirt weer zouden terugkeren. Middels een buitengewone ledenvergadering werd hiermee ingestemd en zo speelde SVV weer in de vertrouwde kleuren op Harga. In 2017 promoveerde de club naar de vierde klasse. Zonnige tijden breken weer aan voor SVV.

Hargabal

Al zal dat niet meer op Harga zijn. De gemeente heeft een bestemmingsplan voor de grond. Harga zal verdwijnen. Weer een pareltje uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis dat zal verdwijnen. Afgelopen 20 oktober namen vele oud-SVV-ers en voetbalromantici afscheid van Sportpark Harga, tijdens het Hargabal. Nog een laatste keer werd er gevoetbald. Een selectie van voetbalschrijvers, gekleed in de shirts van FC Dordrecht, nam het op tegen een selectie van oud-SVV-ers, die gekleed waren in mooie SVV-retro-shirts die COPA in 2015 op de markt bracht. De wedstrijd eindigde in 3-3. De lucht huilde boven Harga, in de gezellige kantine vloeide het bier, de lach, de traan en de verhalen rijkelijk. Een perfecte hommage aan Harga.

Hargabal

Een penaltyserie besluit de wedstrijd tussen Oud SVV en de FC Blogbroeders

Facebook Comments

Rodzooi

Rodney Rijsdijk (1977), alias Rodzooi. Gewezen rechtsbuiten met twee linkervoeten. Schrijft al jaren over zijn leven als voetbalsupporter, Amsterdammer, barman, postbode en levensgenieter.

Back To Top