skip to Main Content

WK 2018 posterVrijdag 1 december zal in Moskou de loting plaatsvinden voor het WK voetbal van 2018, een toernooi dat op voorhand beladen was vanwege de corrupte FIFA en de twijfelachtige reputatie van het gastland. Maar het kan altijd erger en gelukkig voor de Russen heeft de uitverkiezing voor Qatar in 2022 zoveel woestijnstof doen opwaaien, dat zaken als mensenrechten, corruptie en het gedonder in de Oekraïne en op de Krim naadloos onder de mat zijn geveegd.

Maar ja, de show moet altijd doorgaan, de bal is rond, moet rollen en dús gaan er vrijdag 32 balletjes in verschillende schalen en worden de deelnemers al dan niet in de poule des doods geplaatst. En passant krijgen we natuurlijk een hele show te zien, waarvan we nu al weten dat deze niet zal worden ontsiert door die enge Blatter, maar de FIFA zal ongetwijfeld een passende vervanger hebben gevonden. We houden ons hart vast en kijken natuurlijk met een half oog, omdat ‘we’ er niet bij zijn. Een WK zonder Oranje is voor een hoop mensen pas één keer voorgekomen, anderen herinneren zich de jaren ’80 nog toen het Nederlands elftal twee keer op rij schitterde door afwezigheid.

Het WK en de loting zal een hoop voetballiefhebbers dus rookworst zijn, we kiezen allemaal een andere andere favoriet, verbazen ons over al die vreemde namen van speelsteden, verzuchten dat het goed is dat we dáár niet helemaal naar toe hoeven en zullen het allemaal wel zien. Maar een WK blijft toch de hoogmis van het voetbal, waar de beste voetballers ter wereld acteren in sponsorloze shirts en waar voetbalhistorie is geschreven.

En toen kwamen de eerste officiële WK-items, eerste de bal die ongetwijfeld ‘stroperig’ is en ongemeen zal zwabberen. Dat is inmiddels ook een traditie. Maar toen werd gisteren de Russia 2018 poster onthult en maakte bij menig voetbal- maar zeker ook kunst- en designliefhebber het hart een klein vreugdesprongetje.

Wat een schitterend ontwerp, wat een prachtig eerbetoon aan Lev Yashin, wat een geweldige poster!

Het deed mij een beetje denken aan de posters die waren ontworpen voor het NIKE Park tijdens het WK van 1998, daar was in Parijs toen een hoop ophef over omdat een hoop Fransen deze posters in de metro associeerden met de oorlog en foute propaganda. Ik vond ze schitterend en schreef er al een keer een artikel over: Football Totalitaire.

Giphart en Kluun -Het eeuwige gezeikInwoners van Moskou zullen vast minder problemen hebben met de huidige poster, die natuurlijk ook een zweem heeft van de donkere dagen van het communisme. Het geklaag zal ons waarschijnlijk nooit bereiken en dat is maar goed ook; wij hebben wel iets anders aan ons hoofd.

Wij moeten zorgen dat we er de volgende keer weer bij zijn en tot die tijd moeten we ons verdiepen in de schuldvraag, de boel helemaal afbreken en van de grond af aan weer opbouwen. En natuurlijk moeten we leren van het verleden, waarin we er een aantal keer wél waren en soms zelfs heel dicht bij het wereldgoud kwamen. Kluun en Giphart schreven er een geweldig boek over dat je prima kan lezen tijdens de zoveelste saaie WK-wedstrijd komende zomer…

Dit zijn de posters die in de metro van Parijs hingen in de zomer van 1998:

Facebook Comments

Gogme United

Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam, 1964). Marcel is zijn hele leven al voetbalgek, maar ook begaan met toffe kleding, muziek en zijn geliefde Amsterdam. Zijn eerste retroshirt kocht hij op de Camden Lock market in Londen, het helgele Brasil 1970 shirt is inmiddels tot op de draad versleten, maar de collectie is uitgegroeid tot een kleine honderd shirts, trainingsjacks, basketball en baseballshirts en kastenvol sportboeken.

Back To Top