skip to Main Content

Het WK voetbal heeft een groot aantal heroïsche momenten opgeleverd, Maradona in 1986, Bergkamp in 1998, Pelé in 1970, Cruijff in 1974, Ronaldo in 2002 en ga zo maar door. Maar het zijn natuurlijk vooral de bizarre verhalen en kleurrijke deelnemers die de WK-historie zo mooi maken. Zo speelde er in 1974 in West-Duitsland eindelijk een team uit ‘donker’ Afrika mee: Zaïre, het huidige Congo.

De deelname van Zaïre was niet direct succesvol te noemen, maar hun verdediger Ilunga Mwepu was verantwoordelijk voor misschien wel het meest hilarische voetbalmoment ooit. Zaïre had reeds van Schotland (2-0) en Joegoslavië (9-0) verloren toen ze de laatste groepswedstrijd tegen regerend wereldkampioen Brazilië moesten spelen.

Scorebord Joegoslavie-ZaireVooral de nederlaag tegen Joegoslavië was een regelrechte aanfluiting en bracht de man die het scorebord in het Parkstadion in Gelsenkirchen moest bedienen in ernstige problemen, want het toen hypermoderne elektronische had eenvoudigweg te weinig lampjes om alle doelpunten en -makers in beeld te brengen. Hierdoor werden makers van het achtste en negende doelpunten slechts met hun rugnummer getoond, in plaats van naam en nummer. Om ze alsnog toch de credits te geven die ze verdienen, het waren Petkovic en Bajevic.


Ook de wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Brazilië ging kansloos verloren, het werd 3-0, maar dat weerhield Mwepu niet om bij een vrije trap voor Brazilië  geschiedenis te schrijven. Nadat de scheidsrechter al een paar keer moeite had gehad om de muur van Zaïre op de gewenste afstand te krijgen en er al een duw- en trekpartij had plaatsgevonden omdat een Braziliaan het nodig vond zich in deze muur te mengen, stond eindelijk iedereen in positie; de scheidsrechter floot en Mwepu kon zich niet langer beheersen. Hij stormde de muur uit en schoot de bal, nog voordat een Braziliaan hem geraakt had, weg.

Je moet de beelden maar bekijken, je gelooft je ogen niet.

Achteraf bleek dat dit incident totaal niet knullig bedoeld was, maar als protest. Mwepu was vast van plan om voor deze actie een rode kaart te krijgen, want zijn team was de weken ervoor bestolen van het deelnamegeld. Dit geld was gestolen door de bewakers van dictator Mobutu Sese Seko. Diezelfde bewakers hadden de spelers van Zaïre ook al gedreigd met geweld als ze met meer dan drie doelpunten verschil zouden verliezen. Gelukkig bleef te teller ditmaal steken op drie en waren we getuige van een hilarisch moment in de voetbalgeschiedenis dat zonder gevolgen bleef.

Uiteraard heeft COPA Football de shirts en een trainingsjack van het roemruchte Zaïre in de collectie, prachtige kwaliteit, vrolijke zomerse kleuren en uiteraard het ‘Leopards’ logo op de borst. Met dit shirt val je direct op als je het draagt op festivals, strand of terras.

Zaire 1974 retrocollectie

Facebook Comments

Gogme United

Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam, 1964). Marcel is zijn hele leven al voetbalgek, maar ook begaan met toffe kleding, muziek en zijn geliefde Amsterdam. Zijn eerste retroshirt kocht hij op de Camden Lock market in Londen, het helgele Brasil 1970 shirt is inmiddels tot op de draad versleten, maar de collectie is uitgegroeid tot een kleine honderd shirts, trainingsjacks, basketball en baseballshirts en kastenvol sportboeken.

Back To Top